Uitvaartondernemer

Extreem pijnlijk: uitvaartondernemer verwisselt kisten

Als het niet zo ongelofelijk triest voor de nabestaanden zou zijn, was het bijna een grappig verhaal: een begrafenis in Limburg moest op het nippertje worden afgeblazen omdat de overledene per ongeluk al tijdens een andere dienst begraven was. 

De zoon van de 64-jarige man doet het bizarre voorval uit de doeken tegen nieuwssite 1Limburg. “Een half uurtje voor de dienst begon, werd ik gebeld”, zegt hij. “Of ik direct naar de uitvaartvereniging kon komen. Het was dringend.” De kerk in het Zuid-Limburgse Voerendaal zat op dat moment stampvol familieleden, vrienden, collega’s en kennissen van de overledene.

Foutje

De zoon, die uit Kerkrade komt, vervolgt: “Het was allemaal al erg genoeg. Wat kon er nu nog fout zijn? Hoe erg kon het nu nog worden?” Nou, heel erg dus. Het nieuws dat de man kreeg, had hij natuurlijk never nooit zien aankomen. Uitvaartvereniging Voerendaal had een foutje gemaakt. De 64-jarige man, voor wie zo direct de uitvaartdienst begon, was twee dagen eerder al begraven. 

Kisten verwisseld

Schoorvoetend gaf de uitvaartondernemer toe dat er twee kisten waren verwisseld, waardoor de boel ook compleet fout is gelopen bij een andere familie. Deze familie dacht afgelopen zaterdag afscheid van een bepaald iemand te nemen, maar stortten al hun speeches, bloemen en tranen uit over de kist waarin per ongeluk de 64-jarige vader lag. Na de afscheidsdienst werd de kist begraven, waarbij de aanwezigen in de veronderstelling waren dat hun bekende en geliefde ter aarde werd besteld.

‘Begin maar met graven’

Een ongelofelijk verhaal natuurlijk. De zoon moet het nog een beetje verwerken. “Mijn eerste reactie was: ‘Nou, begin maar met graven’.” Dat kan echter niet zomaar. Wanneer een graf eenmaal gesloten is, komen de politie en de gemeente eraan te pas om het graf te heropenen. Er moet door de politie onderzoek worden gedaan en de gemeente moet het graf vrijgeven. Pas daarna kan de vader verhuisd worden naar het juiste plekje op de begraafplaats.

Lege kist

De zoon vertelt verder over het telefoontje dat hij kreeg. “De begrafenisvereniging stelde nog voor om de dienst met een lege kist voort te zetten, maar dat vonden we helemaal niks,” zegt hij. En dus moest het bizarre nieuws aan de mensen in de kerk worden medegedeeld. “We kregen de vraag voorgelegd of we het de rest van de familieleden zelf wilden vertellen, of dat zij dat voor ons zouden doen. We hebben het aan hen overgelaten”, aldus de zoon.
UitvaartondernemerVerbazing, schrik, verdriet
“We zijn naar de koffietafel gegaan en daar heeft de begrafenisondernemer het aan de familie verteld.” Dat leidde natuurlijk tot massale verbazing, schrik en groot verdriet. Ook de andere familie moest daarna nog worden ingelicht.

‘Heel vervelend’

Uitvaartvereniging Voerendaal heeft op de fout gereageerd. “Dit is voor alle partijen heel vervelend. We zijn in gesprek met beide families en proberen alles zo goed mogelijk te regelen en hier respectvol mee om te gaan. In het kader van de privacy kunnen we verder geen mededelingen doen.” Volgens voorzitter Frans Kamps zijn er intern maatregelen genomen. Zo is degene die de fout maakte op staande voet ontslagen.

Scroll naar boven