De Internationale Klimaatcoalitie, een alliantie van ngo’s, hebben besloten dat er elk jaar duizend miljard dollar overgemaakt moet worden door westerse landen naar ontwikkelingslanden, zodat zij zichzelf kunnen beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering, denk aan ernstige droogte, extreem weer en de stijgende zeespiegel.
Financiële bijdrage
“Duizend miljard klinkt als een astronomisch bedrag, maar de middelen zijn er wel degelijk,” legt Hilde Stroot, klimaatspecialist van Oxfam Novib, uit. “Het geld moet alleen de juiste bestemming krijgen. Deze hogere bijdrage hoeft bovendien niet per se een impact te hebben op Nederlandse huishoudens.”
Vorig jaar was deze bijdrage van Nederland ongeveer 1,8 miljard, wat omgerekend neerkomt op 100 euro per persoon. Als we dat vertienvoudigen, betekent dat dus duizend euro per persoon. Dit budget wordt echter gefinancierd uit de middelen voor ontwikkelingssamenwerking. En daar wil het nieuwe kabinet Schoof juist op bezuinigen.
Betaalt iedere Nederlander straks 1000 euro mee aan klimaatsteun arme landen? ‘Je krijgt er iets voor terug’ https://t.co/q9iYf2tzEY pic.twitter.com/8lp2yGDRKi
— Eindhovens Dagblad (@ED_Regio) October 3, 2024
Worden hogere bedragen genoemd
Een mogelijke aanpak is het verschuiven van subsidies voor fossiele brandstoffen naar klimaatbeleid in ontwikkelingslanden. Zo’n klimaatfonds biedt voordelen, aangezien het niet slechts een kostenpost is; er zijn ook tastbare resultaten te behalen. Bijvoorbeeld, door de landbouw in Afrika klimaatrobuust te maken, kan de druk op migratiestromen richting Europa afnemen.
Daarnaast ziet ActionAid mogelijkheden om de benodigde financiële middelen elders te vinden dan bij de gewone burger, die al belast wordt met de kosten van klimaatmaatregelen. Het is van groter belang dat grote bedrijven hun eerlijke aandeel bijdragen aan deze financiering.
Betaalt iedere Nederlander straks 1000 euro mee aan klimaatsteun arme landen? ‘Je krijgt er iets voor terug’ https://t.co/zW7lwXeiJO
— De Stentor (@De_Stentor) October 3, 2024