Dit is wat er met je lichaam gebeurt vanaf dat je hart stopt tot aan de begrafenis

De dood is iets waar we niet vaak aan willen denken. Maar als je wil weten wat er na ons overlijden gebeurt, lees dan verder. Bereid je wel voor want dit is geen makkelijk onderwerp. Lianna Champ, de eerste vrouwelijke begrafenisondernemer en balsemer in het Verenigd Koninkrijk, heeft uitgelegd wat er gebeurt nadat ons hart stopt met kloppen en tot aan de begrafenis.

Mensen denken verschillend over wat er na de dood komt maar sommige dingen zijn voor iedereen hetzelfde, zoals wat er met ons lichaam gebeurt als we overlijden. Champ, nu 59 jaar oud, zag voor het eerst een dood lichaam toen ze 15 was. Sindsdien heeft ze 700 tot 800 overleden mensen per jaar behandeld. Ze weet waar ze over praat.

Ze legde uit dat als ons hart stopt met kloppen, onze energie helemaal stopt. “Het is de energie en het bloed dat ons warm houdt. Dus het lichaam zal afkoelen en allerlei processen en veranderingen doormaken. Dat noemen we ontbinding.”

Mortis

Een paar uur na de dood begint de rigor mortis, dat betekent dat de spieren verstijven. Dat komt door chemische reacties die worden veroorzaakt doordat er geen zuurstof meer is in het lichaam. Champ legde uit dat daardoor de spieren stijf worden en samentrekken. Ze zei ook dat het niet waar is dat je de botten breekt als je tijdens rigor mortis de ledematen probeert te bewegen. Rigor mortis verdwijnt vanzelf na ongeveer 48 uur.

 

Afbreken

Onze lichamen beginnen te ontbinden als we overlijden, omdat de goede bacteriën in ons lichaam ook sterven. Daardoor kunnen de slechte bacteriën het lichaam beginnen af te breken. Champ heeft als taak om dit proces te vertragen. “We balsemen om het ontbindingsproces te vertragen. Familieleden kunnen dan hun dierbaren zien en tijd met hen doorbrengen, zodat ze eruitzien zoals ze waren. Het is een tijdelijke behandeling om het lichaam te behouden.”

Het idee om met dode lichamen te werken klinkt misschien eng, maar Champ zegt dat het eigenlijk wel meevalt. “Het is niet zo ingrijpend, er zijn maar een paar sneden nodig, maar het is wel heel effectief.” Hoewel het misschien waar is wat Champ zegt, is het toch een baan die veel mensen waarschijnlijk liever niet zouden doen.



Scroll naar boven