Deze keiharde nieuwe plannen van kabinet moeten asielzoekers buiten Nederland houden

Premier Dick Schoof heeft aangekondigd dat het kabinet strengere asielmaatregelen gaat invoeren. Vanaf eind november worden de grenscontroles aangescherpt, en de Spreidingswet, die asielzoekers eerlijk over gemeenten verdeelt, gaat van tafel. Dit alles maakt deel uit van nieuwe afspraken, waarbij enkele plannen al in het regeerprogramma stonden en andere recent zijn toegevoegd.

Dit gaat het kabinet allemaal doen

Een belangrijke wijziging is dat asielzoekers geen verblijfsvergunningen voor onbepaalde tijd meer krijgen. Ook de tijdelijke verblijfsvergunning wordt verkort van vijf naar drie jaar. Elke nieuwkomer die strafbare feiten pleegt, kunnen sneller als ongewenst worden aangemerkt en het land uitgezet worden. Daarnaast wordt het moeilijker om gezinshereniging aan te vragen voor volwassen kinderen en ongehuwde partners.

Ook zijn gemeenten niet langer verplicht om hen op te vangen, en de verblijfsvoorzieningen worden een stuk soberder. Verder worden dwangsommen afgeschaft voor traag handelen in vreemdelingenzaken, en wordt het beleid rond Syrië aangescherpt, waardoor sommige gebieden in Syrië als veilig worden beschouwd en terugkeer van asielzoekers naar die regio’s mogelijk wordt.

Minder VN vluchtelingen

Maar dat is nog niet alles. Het kabinet vermindert ook het aantal VN-vluchtelingen dat Nederland jaarlijks opneemt, van 500 naar 200. Daarnaast wil het kabinet extra cellen bouwen voor asielzoekers die geen verblijfsvergunning krijgen of het land moeten verlaten. Dick Schoof noemt de situatie nog steeds een “asielcrisis” en dringt aan op spoedbehandeling in de Kamer.

Maar zoals we weten van Nederland is er ook veel kritiek gekomen op deze plannen. Critici vinden het pakket echter onuitvoerbaar en onmenselijk. Vooral het strenger terugsturen naar Syrië en de sobere opvang worden als hardvochtig gezien. Wat vind jij van deze maatregelen? Laat het ons weten in een reactie op Facebook.

Foto ter illustratie en afkomstig van: YouTube/EenVandaag

Scroll naar boven