airfryers bespioneren klanten

Onderzoek toont aan: deze AirFryers bespioneren gebruikers

De Britse consumentenorganisatie Which? heeft ontdekt dat sommige slimme apparaten, zoals airfryers, stiekem gegevens van gebruikers verzamelen. Ze testten drie airfryers en merkten dat deze toestemming vroegen om geluid op te nemen via een app op je telefoon, wat helemaal niet nodig is om een maaltijd op afstand te plannen.

Hier moet je op letten

Twee van deze airfryers, waaronder eentje van Xiaomi, stuurden persoonlijke gegevens naar servers in landen als China, wat in de privacyvoorwaarden stond, maar veel mensen waarschijnlijk niet doorhadden. Which? keek ook naar slimme horloges en luidsprekers. Sommige horloges vroegen om toegang tot dingen zoals je locatie, audiobestanden en andere gevoelige gegevens, wat niet altijd veilig voelt.

Slimme luidsprekers kwamen vaak met ingebouwde volgmechanismen voor bedrijven zoals Facebook en Google, die informatie verzamelen voor marketingdoeleinden. De Britse toezichthouder voor privacy, het ICO, maakte zich zorgen over deze bevindingen. Ze willen in 2025 nieuwe regels invoeren die ervoor moeten zorgen dat fabrikanten duidelijker zijn over welke gegevens ze verzamelen.

Strengere wetten zijn nodig

Maar ook dat ze de privacy van gebruikers beter beschermen. De hoofdredacteur van Which?, Harry Rose, riep op tot strengere handhaving, vooral voor bedrijven buiten Europa. Xiaomi reageerde dat ze zich aan de wet houden en geen persoonlijke gegevens verkopen. Ze zeiden ook dat de toestemming om audio op te nemen eigenlijk niet nodig is voor hun airfryers.

Slimme apparaten, zoals deurbelcamera’s en slimme tv’s, worden steeds populairder, maar de ICO adviseert consumenten om voorzichtig te zijn met welke gegevens ze delen. Het is ook slim om apparaten te kopen die een schakelaar hebben om te voorkomen dat ze je gesprekken opnemen.

Alle gebruikte afbeeldingen Designed by Freepik

Scroll naar boven