Deskundige: Vanaf deze leeftijd mag je kinderen pas alleen thuis laten

Deskundige: Vanaf deze leeftijd mag je kinderen pas alleen thuis laten

Kinderen alleen thuis laten is best wel een dingetje. De meeste ouders zijn er dan ook voorzichtig mee. De vraag is vanaf welke leeftijd kinderen wettelijk gezien alleen thuis mogen zijn. In dit artikel zoeken we dat voor je uit, en vertellen we je welk advies een opvoedkundige geeft.

De wet

Kinderen zijn natuurlijk allemaal anders. De een is vroege leeftijd al zelfstandig, terwijl anders meteen beginnen te miepen als papa of mama niet in de buurt is.

En ja, om kinderen alleen thuis te laten is dan natuurlijk een grote stap. Maar hoe zit dit wettelijk gezien precies in elkaar? Het antwoord daarop is eenvoudig: er bestaat geen wetgeving die aangeeft vanaf welke leeftijd je je kind alleen thuis mag laten.

Wat wel zo is, is dat kinderen tot hun zevende levensjaar als hulpbehoevend worden gezien. Voor de rest hangt het voornamelijk van de inschatting van de ouders af.

Advies

Ofschoon er dus geen wetgeving bestaat, zijn er natuurlijk wel deskundigen die hun licht laten schijnen op deze kwestie.

Het advies dat zij geven, is dat je kinderen van 8, 9, 10 en 11 laat maximaal dertig minuten onbewaakt achter kan laten. Een kind van 12 jaar kan langer dan drie uur alleen thuis blijven, en vanaf 16 jaar is een hele nacht gewoon mogelijk.

Ilse De Block van de Opvoedingslijn stelt echter het natuurlijk ook te maken heeft met de persoonlijkheid, maar ook het verantwoordelijkheidsgevoel van een kind.

Er zijn kinderen die vanaf hun zevende levensjaar al prima een half uurtje zonder toezicht alleen kunnen zijn. Er zijn echter ook kinderen die op hun tiende nog een babysitter nodig hebben. Kortom: het is dus moeilijk om dit in cijfers vast te leggen.

En dan is het ook nog van invloed waar jij als ouder naar toegaat. Ga je even boodschappen doen, of ga je met vrienden/vriendinnen een halve dag op een terras zitten? Het beste advies luidt: volg je onderbuikgevoel.

 

Scroll naar boven