Een recent onderzoek onder bijna alle volwassenen in Engeland toont aan dat COVID-19 vaccinaties het risico op hartproblemen aanzienlijk verlagen. Deze studie werd gepubliceerd in Nature Communication en onderzocht de invloed van de eerste, tweede en verdere dosis van verschillende vaccins.
46 miljoen mensen onderzocht
Uit het onderzoek, dat medische dossiers van bijna 46 miljoen volwassen Engelsen omvatte, bleek dat na elke dosis van zowel Pfizer, Moderna als AstraZeneca, de kans op trombose en hartaanvallen afnam. Zo was de kans op een hartaanval of beroerte zelfs 27 procent lager na de tweede dosis AstraZeneca en 20 procent lager na de tweede dosis Pfizer.
Ook het risico op een longembolie nam af, met een 32 procent lagere kans na de tweede dosis AstraZeneca en een 23 procent lagere kans na de tweede dosis Pfizer. “Het risico op veelvoorkomende hartproblemen was over het algemeen lager na elke vaccinatie,” aldus de onderzoekers.
Groot onderzoek toont aan: coronavaccins verminderen hart- en vaatproblemen https://t.co/EwYOXSJV1J
— Hart van Nederland (@HartvNL) July 31, 2024
Bijwerkingen van coronavaccins
Hoewel de meeste risico’s verminderden, bevestigde de studie enkele zeldzame bijwerkingen. Zo zorgde AstraZeneca soms voor ernstige trombose, met een 5,9 keer hogere kans op een zeldzame hersentrombose twee weken na de eerste dosis. Een ontsteking van de hartspier kwam 3,14 keer vaker voor na de tweede dosis Pfizer en 1,65 keer vaker na Pfizer.
Deze zeldzame aandoeningen treffen gemiddeld enkele tientallen tot honderden mensen per jaar in Nederland. Daarentegen worden tienduizenden tot ruim honderdduizend Nederlanders jaarlijks getroffen door een hartaanval, beroerte, trombose of longembolie, waar de vaccins effectief tegen blijken.
@HartvNL weer door de bocht.https://t.co/oDkiO0UfeD
Wat ze er even niet bij vertellen is dat het onderzoek de niet-gevaccineerden buiten beschouwing liet… pic.twitter.com/Qk08RQnw7O
— Henk (@IsDatEchtZo5) July 31, 2024