Brekend: Aleksej Navalny (47) plotseling overleden

Brekend: Aleksej Navalny (47) plotseling overleden

Aleksej Navalny, een van de bekendste criticasters van de Russische president Vladimir Poetin, is zomaar ineens overleden. De oppositieleider, die recent nog werd overgebracht naar de gevangenis Charp, is 47 jaar geworden. Dat meldt persbureau Reuters.

Wandeling

Reuters meldt op basis van informatie van de Russische gevangenisautoriteit dat Navalny na een wandeling in elkaar zakte. Hij werd plotseling onwel, waarna geprobeerd zou zijn hem te reanimeren. Helaas mocht hulp niet meer baten.

Vanuit het team rondom Navalny is nog geen bevestiging gekomen over het overlijden van de politicus. Volgens woordvoerster Kira Jarmysj vliegt de advocaat van Navalny naar Charp. Nadien zal meer informatie naar buiten komen.

Poetin niet rouwig

Met het wegvallen van Navalny, verliest Vladimir Poetin een van zijn grootste tegenstanders. Navalny heeft alles gedaan wat in zijn macht lag om de gevestigde orde te doen laten wankelen. Hij organiseerde demonstraties en openbaarde de zelfverrijking van topbestuurders.

Dat zorgde ervoor dat Navalny opgejaagd wild werd. In 2020 overleefde hij een aanslag op zijn leven, toen hij in het vliegtuig onwel werd. In Duitsland werd duidelijk dat Navalny was vergiftigd met het zenuwgif Novitsjok. Hij herstelde uiteindelijk.

Aangehouden

Bellingcat onderzocht de zaak en concludeerde dat de Russische geheime dienst erachter zat. Nadat Navalny was hersteld, keerde hij terug naar Rusland.

Dat bleek geen slimme zet, want daar werd hij direct aangehouden. Volgens de officiele lezing zou Navalny zich niet gehouden hebben aan de voorwaarden die gekoppeld waren aan zijn voorwaardelijke celstraf en liet na om zich te melden bij de autoriteiten.

Protesten

In heel Rusland braken protesten uit. Zoals bekend geeft Vladimir Poetin daar helemaal niets om. Het Russische strafhof veroordeelde Navaly tot een gevangenisstraf van meer dan dertig jaar voor fraude en het oprichten van een ‘extremistische groepering’.

Aleksej Navalny is 47 jaar geworden.

Reageren? Dat kan in de reacties op Facebook. Vergeet niet het artikel te delen, zodat nog meer mensen dit kunnen lezen!

Scroll naar boven