thunderstorm with dark clouds

Bereid je voor want het gaat zometeen stormen

Nederland werd dinsdagmiddag getroffen door de eerste reeks zware onweersbuien van het seizoen. Uit Zeeland zijn reeds meldingen van wateroverlast binnengekomen. Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) heeft voor het zuidelijk deel van het land code oranje uitgegeven vanwege de intense onweersbuien.

Vanaf 15.00 uur is de waarschuwing voor zware onweer van kracht voor Zeeland, Noord-Brabant, Limburg, Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland, Flevoland, Overijssel en Drenthe. Voor de overige provincies en de Waddeneilanden is code geel van toepassing.

storm near leafed plants

De eerste onweersbuien troffen iets na 15.00 uur Zeeland. In verschillende steden, zoals Middelburg, viel een significante hoeveelheid regen. Omroep Zeeland toonde beelden waarop te zien is hoe meerdere straten in de stad onder water staan. Als gevolg van de wateroverlast is op de N57 een rijstrook in beide richtingen afgesloten.

In de loop van de dag zullen de buien zich verder over het land verspreiden. Het KNMI waarschuwt dat deze buien vergezeld kunnen gaan van zware windstoten, met snelheden tussen 75 en 100 kilometer per uur. Daarnaast is er een kans op hevige hagel, met hagelstenen variƫrend van 2 tot 3 centimeter.

Het KNMI waarschuwt voor mogelijke wateroverlast, het omvallen van bomen, rondvliegende objecten en blikseminslag. Code oranje signaleert gevaarlijk of extreem weer, met een grote impact en de kans op schade, letsel of veel overlast. Deze waarschuwing kan ook heel lokaal zijn. De autoriteiten adviseren bewoners in de getroffen regio’s om gepaste maatregelen te nemen en veilig te blijven gedurende deze periode van extreem weer.

Scroll naar boven