Beelden: Sigrid begint te huilen tijdens slavernijtoespraak

Beelden: Sigrid begint te huilen tijdens slavernijtoespraak

Minister Sigrid Kaag is gisteren in tranen uitgebarsten tijdens haar slavernijtoespraak in Arnhem. De D66-politica mocht een praatje komen houden in aanloop naar Keti Koti, de vieren van de afschaffing van het slavernijgebeuren. 

Kaag hield een emotioneel praatje over Anna uit Arnhem en haar familie. Zij werden als bezit in het kasboek van hun eigenaren met een geldwaarde gewaardeerd. Terwijl Kaag begon voor te lezen, barstte ze voor het publiek in tranen uit. De minister was helemaal van de leg.

”Op deze afschuwelijke, mensonterende omschrijvingen worden mensen beschreven”, aldus Kaag die getroost moest worden.

Verachtelijk en verwerpelijk

Anna staat aan de verlijskant van het plantage-kasboek waar ze als slaaf werkte. ”Het is makkelijk om ruim drie eeuwen later een oordeel te hebben. Maar een mens aan de verlieskant van een kasboek is en blijf verachtelijk, alsmede verwerpelijk”, aldus Sigrid.

Iedereen moet tranen wegvegen

Niet alleen Sigrid was haar emoties niet meer de baas. Het tissue-gehalte in Arnhem was bijzonder hoog. Ook Barbara Esseboom werd er week van. ”De pijn van die woorden ging door merg en been. Niet alleen de minister was in tranen, maar heel veel mensen om mij heen.”

”Ook burgemeester Marcouch had alle moeite om ‘even wat weg te slikken’. ”En ik natuurlijk ook. Als je sommige dingen hardop zegt, besef je pas hoe erg het is geweest. Dat je een mensenleven tot niets waardeert en gewoon wegveegt. Dat iemand van generlei waarde is.”

Nationale feestdag?

Esseboom is blij dat er steeds meer mensen bezig zijn met het slavernijverleden. Ze wil dat Nederland actie gaat ondernemen en Keti Koti een nationale feestdag maakt. ”Heel Nederland moet erbij stilstaan. Dat vind ik heel erg belangrijk.”

De gemeente Arnhem is hier enthousiast over en heeft een brief gestuurd naar de politiek. Het kabinet heeft hier nog niet op gereageerd. Minister Kaag zegt de oproep heel goed te begrijpen en ziet het ook wel zitten om Keti Koti een feestdag te maken.

Scroll naar boven