Even Apeldoorn bellen: supermarktgangers in gevecht tijdens jacht op flesjes water

Wat doe je als je te horen krijgt dat het drinkwater vervuild is met een poepbacterie? Dan ga je natuurlijk naar de supermarkt om water in te slaan. Het advies in Apeldoorn is om kraanwater eerst te koken voordat het wordt gedronken, maar blijkbaar hebben velen hier weinig trek in. Dit heeft geleid tot een stormloop op flessen water in de supermarkten.

Op de vuist in Apeldoorn

Het leidingwater is besmet met de zogehete E. coli-bacterie, beter bekend als de fecale bacterie. Deze verontreiniging is ontdekt bij een locatie van drinkwaterbedrijf Vitens aan de Amersfoortseweg in Apeldoorn. Hierdoor is de hele stad in de ban van het hamsteren. Handen wassen en douchen kan nog steeds met ongekookt water, maar sommige mensen vertrouwen het maar niet.

Wat betekent: douchen met waterflessen. Het resultaat daarvan is dat bijna alle supermarkten in de stad hun gebruikelijke voorraad van drie maanden aan water binnen één dag verkocht hebben. Gelukkig zijn er binnen een dag nieuwe voorraden gearriveerd, waardoor meer mensen kunnen worden voorzien.

Chaos na poepbacterie: lege schappen en vechten om water

Flessen water hamsteren

Er wordt echter aangeraden om rekening met elkaar te houden; een persoon heeft maar ongeveer twee liter water per dag nodig om te drinken. Voor een huishouden van vier personen zou zestien liter, oftewel twaalf flessen, voldoende moeten zijn om het weekend door te komen. Toch zijn er mensen die honderden flessen inslaan uit angst dat er straks nergens meer water te vinden zal zijn.

Doordat mensen massaal zoveel water kopen, raken de voorraden snel uitgeput. Mensen verlaten de supermarkten met grote hoeveelheden flessen, wat leidt tot lege schappen en frustraties. Dit veroorzaakt dan ook veel ophef, met geschreeuw en zelfs ruzies over de laatste flesjes water.



Scroll naar boven