Grote groep Nederlandse moslims wil ons land verlaten: “Daar voel ik mij écht vrij”

De afgelopen tijd is de groep hoogopgeleide Nederlandse moslims die ons land wil verlaten, gegroeid. Ze willen graag terugkeren naar Marokko. In dit artikel vertellen we je hoe dat dit, en meten we deze ontwikkeling breder uit.

Tweede en derde generatie

Het betreft voornamelijk tweede- en derde generatie Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond. De reden? Ontevredenheid over het politieke en sociale klimaat. Er werd door de Volkskrant met meerdere personen gesproken, die allemaal andere redenen hebben om te willen emigreren. Dit heeft te maken met verschillende vormen van discriminatie. Neem bijvoorbeeld Mohammed en zijn vrouw Yasmine:

“Het wordt alleen maar slechter voor moslims in Nederland. We zijn het zat om in vernedering te leven,” aldus Yasmine. Haar man Mohammed voelt hetzelfde, zelfs als docent. Hij voelt zich nog steeds als een buitenstaander in Nederland. Het is een trend die vaker speelt onder hoogopgeleide moslims, en dat heeft verschillende redenen.

Groter bewustzijn

Dit komt door hun grotere bewustzijn van politieke en sociale uitsluiting, gecombineerd met een hoger opleidingsniveau, waardoor ze vaker in voornamelijk witte omgevingen terechtkomen. Hierdoor ontstaat bij hen het gevoel dat ze niet volledig worden geaccepteerd in de Nederlandse samenleving. Maar het huidige politieke klimaat heeft er ook invloed op.

De harde uitspraken van politici zoals Geert Wilders, in combinatie met internationale conflicten zoals de situatie in Gaza, dragen bij aan het gevoel van vervreemding. Hoewel de omvang van deze emigratiegolf niet precies vast te stellen is, lijkt het onderwerp zowel politiek als maatschappelijk steeds relevanter te worden. Wat vind jij hiervan? Laat het ons weten in de reacties!



Scroll naar boven