incassobureaus

Op deze manier wordt jij in de maling genomen door incassobureaus

Wie aan een incassobureau denkt, krijgt waarschijnlijk een nogal zure smaak tussen de kiezen. Tenminste, degenen die er ook daadwerkelijk te maken mee hebben gehad. Maar wat blijkt? Incassobureaus houden zich helemaal niet aan nieuwe regelgeving, aldus het Ministerie van Justitie en Veiligheid in een verklaring aan Hart van Nederland. Hoe zit dat?

Icassobureaus zijn jokkebrokken

De Inspectie van Justitie en Veiligheid heeft onderzocht hoe goed de nieuwe regels worden nageleefd, die bedoeld zijn om mensen met schulden te beschermen tegen intimiderend of onbetrouwbaar gedrag van incassobureaus. Dit moet onder andere gebeuren door makkelijk en begrijpelijk taalgebruik om onduidelijkheden te voorkomen.

Maar ook omdat er volgens de regels maximale rentes mogen zitten op boetes. Nu, een half jaar later, blijkt uit het onderzoek dat de elf beoordeelde bureaus zich niet aan deze voorschriften houden. Dit is volgens de inspectie onaanvaardbaar.Onder meer zijn er te hoge rentes op schulden vastgesteld, wordt er gedreigd met rechtszaken waarvoor geen toestemming is.

Ook worden worden schuldenaren op ongepaste momenten – bijvoorbeeld in het weekend – benaderd, en is de informatievoorziening vaak onvoldoende. De inspectie kwalificeert de situatie als ‘zorgwekkend’.



Scroll naar boven