Deze 8 laatste woorden zijn te horen als je voor je einde kiest met ‘De Sarco’

Mensen die ervoor kiezen om gebruik te maken van de Sarco-pod, krijgen een vooraf opgenomen boodschap van acht woorden te horen voordat ze besluiten hun leven te beëindigen. De omstreden machine kwam opnieuw in het nieuws toen Zwitserse autoriteiten bevestigden dat ‘meerdere personen’ in hechtenis waren genomen nadat een 64-jarige Amerikaanse vrouw haar leven beëindigde met behulp van de pod.

De Sarco door Dr. Philip Nitschke

De Sarco, ontworpen door Dr. Philip Nitschke, is een in 3D-geprinte kamer die een cilinder met vloeibare stikstof bevat. Zodra de gebruiker in de capsule stapt, drukt hij op een knop die het zuurstofniveau snel verlaagt, waardoor de persoon na ongeveer een minuut bewusteloos raakt en niks meer doorheeft.

Naar verluidt duurt het gehele proces ongeveer 10 minuten. De Sarco heeft vanaf het begin voor veel verdeeldheid gezorgd, vooral vanwege het controversiële karakter van hulp bij het levenseinde. Toch blijft Nitschke benadrukken dat de uitvinding een snelle en pijnloze manier biedt.

Acht woorden voor het einde

Nu zijn de laatste momenten van iemand die de pod gebruikt, openbaar gemaakt – inclusief een acht woorden tellende boodschap die wordt afgespeeld. Volgens rapporten van The Daily Mail en AFP hoort iemand die de machine betreedt een stem die zegt: ‘als je wilt sterven, druk op deze knop.’ Het is ook mogelijk om het proces te activeren met oogbewegingen of stemherkenning voor mensen met beperkte mobiliteit.

Een rapport van First Post voegt eraan toe dat er, eenmaal gestart, geen manier is om het proces te stoppen of terug te draaien. Dit nieuws volgt nadat het Britse stel Peter (86) en Christine Scott (80) de eerste mensen zijn die zich hebben ingeschreven om samen te overlijden in een ‘dubbele pod’, waarbij ze in elkaars armen kunnen sterven.

Goed alternatief?

Dr. Nitschke gaf aan dat hij tevreden was dat de Sarco precies functioneerde zoals bedoeld: een vrijwillig, medicijnvrij, vreedzaam einde aan het leven bieden op het moment dat de persoon dat wenst. Een verklaring op de website van The Last Resort onthulde dat het overlijden plaatsvond in een bosrijk gebied in het kanton Schaffhausen, dicht bij de Zwitsers-Duitse grens.



Scroll naar boven