Minder vaak douchen

Rosanna’s kinderen mogen nog maar 2 keer per week douchen: “kan het niet meer betalen”

Door de stijgende kosten van het leven, krijgen veel Nederlanders het steeds moeilijker in eigen land. Rosanna, haar man en drie kinderen zijn hier een voorbeeld van. De kids zitten op de basisschool, en hebben onlangs een nieuwe regel te horen gekregen om de kosten voor gas en water te beperken. De kinderen mogen nog maar twee keer per week douchen.

Stijgende kosten van levensonderhoud

“Mijn kinderen Lou (7), Faas (8) en Novi (4) gingen niet lang geleden nog elke dag onder de douche. Na het avondeten was het vaste prik; we namen de tijd om hen goed te verzorgen. Novi was altijd als eerste aan de beurt en genoot van haar kwartiertje onder de douche om de drukte van de dag van zich af te spoelen.”

Dit was voor moeder Rosanna een waardevol moment van individuele aandacht met elk kind, en dit ritueel nam al gauw een kwartier in beslag. Zodra Lou klaar was, herhaalde het proces zich voor Faas. Maar toen aan het einde van het jaar de gasrekening door de brievenbus kwam, schoot de moeder zich een ongeluk. Het betrof honderden euro’s extra.

Minder vaak douchen

Je kan je voorstellen dat de moeder en vader geschokt waren. Vanaf dat moment besloten ze dat de kinderen voortaan slechts twee keer per week onder de douche mogen, om zo flink te besparen. Hoewel het ritueel hetzelfde blijft, gebeurt het nu slechts twee keer per week. Mijn partner en ik douchen zelf wel elke ochtend, maar dat vinden we toch anders.

Het koppelt gelooft dat volwassenen sneller een onfris gevoel krijgen en sneller ruiken. Toch heeft het koppel afgesproken om de douchetijd te beperken tot maximaal vijf minuutjes. Wanneer de kinderen straks op de middelbare school zitten, mogen ze waarschijnlijk weer vaker douchen. Voor nu is het even aanpassen, maar het is een noodzakelijk offer.



Scroll naar boven