Nick (28) at 720 eieren in één maand tijd – dit is wat er gebeurde

Eieren worden door veel mensen gezien als een superfood, maar artsen waarschuwen al jarenlang dat ze je cholesterol kunnen verhogen en daarmee je hart kunnen schaden. Dit komt omdat de dooier van een ei veel cholesterol bevat, wat schadelijk kan zijn voor de bloedvaten die het hart van bloed voorzien. Maar in hoeverre klopt dit?

Nick Norwitz bewijst het tegendeel

Toch blijkt uit nieuw onderzoek dat het eten van eieren weinig invloed heeft op de hoeveelheid cholesterol in je bloed. Nick Norwitz, een doctoraatsstudent aan Harvard, wilde dit testen door 720 eieren in één maand te eten. Dat komt neer op 24 eieren per dag! Tot zijn verbazing daalde zijn cholesterolniveau juist, in plaats van te stijgen. Vooral zijn zogenaamde ‘slechte’ cholesterol (LDL) ging met 18 procent omlaag.

LDL is een type cholesterol dat kan zorgen voor verstoppingen in je bloedvaten, wat de kans op hart- en vaatziekten vergroot. Er is ook ‘goed’ cholesterol (HDL), dat juist helpt om overtollig cholesterol uit je lichaam te verwijderen. Al jarenlang waarschuwen experts dat cholesterol in eieren slecht is voor je gezondheid.

I Ate 720 Eggs in 1 Month. Here's What Happened to my Cholesterol

1 eu per uur, vier weken lang

Maar Norwitz ontdekte dat, zelfs als je extreem veel eieren eet, dit niet automatisch je LDL-cholesterol verhoogt. Hij at een ei per uur, wat neerkomt op 133.200 milligram cholesterol in totaal, zonder dat zijn LDL steeg. Daarnaast begon hij halverwege zijn experiment 60 gram koolhydraten per dag te eten, bijvoorbeeld door fruit zoals bananen en bosbessen.

Hij legde uit dat dit ook hielp om zijn cholesterol verder te verlagen, omdat het eten van meer koolhydraten je lichaam minder vet laat verbranden voor energie. Veel mensen zijn verbaasd over zijn resultaten, omdat eieren vaak worden gezien als een oorzaak van hartproblemen. Toch blijkt uit zijn experiment dat dit niet altijd het geval hoeft te zijn, zelfs niet bij grote hoeveelheden. Kortom, Norwitz’ onderzoek laat zien dat eieren misschien minder schadelijk zijn dan vaak wordt gedacht, zelfs als je er heel veel van eet.



Scroll naar boven