Zo wordt jij door je supermarkt opgelicht met ‘misleidende trucs’ op kortingen

Volgens een recent onderzoek, uitgevoerd door de Consumentenbond, maken supermarkten, waaronder Jumbo, Aldi, en Dirk, gebruik van praktijken die de consument misleiden. Ze suggereren hierbij dat prijzen permanent zijn verlaagd. De consumentenbond baseert dit op een uitgebreide analyse van honderden prijswijzigingen van deze winkels, zowel online als offline.

Zo wordt je opgelicht

Uit dit onderzoek blijkt dat de meeste aankondigingen van prijsverlagingen gewoon niet waar zijn. Voorbeeld: veel van deze winkels claimen dat prijzen van bepaalde producten lager zijn terwijl dit nooit was gebeurd. Soms was de prijs inderdaad verlaagd, maar had de verlaging al maanden eerder plaatsgevonden.

En dit mag niet, aangezien supermarkten maximaal 30 dagen reclame mogen maken voor een prijsverlaging. Daarnaast constateerde de bond dat sommige producten aanvankelijk voor een korte periode in prijs werden verhoogd, om vervolgens te kunnen adverteren met een ‘verlaging.’ De supermarkten hebben tegenover de Consumentenbond aangegeven dat zij hun prijzen niet bewust verhogen om vervolgens met een korting te kunnen adverteren.

Wat er gebeurde: sommige producten werden voor een korte periode in prijs verhoogd, om deze vervolgens te kunnen adverteren voor een zogenaamd ‘lagere prijs’. Bovendien stellen ze dat fouten in de prijsaanduiding vaak het gevolg zijn van menselijke vergissingen, zoals het te lang laten hangen van kaarten. Ze hebben beloofd voortaan de datum van de prijsverlaging duidelijk te vermelden en zich aan de 30-dagenregel te houden bij het promoten van kortingen.

Foto alleen ter illustratie en afkomstig van: YouTube/Dirk van den Broek



Scroll naar boven