Tesla-eigenaar onthult hoeveel geld hij écht heeft bespaard na 6 jaar elektrisch rijden

Andy Slye is een YouTuber en eigenaar van een Tesla, en heeft een uitgebreide analyse gegeven van de kosten die hij in zes jaar tijd aan zijn elektrische auto heeft uitgegeven en hoeveel geld hij heeft bespaard. Vorige maand deelde de technologie-goeroe en autoliefhebber een video op YouTube, waarin hij onthulde hoe kostenefficiënt elektrisch rijden kan zijn.

Loont elektrisch rijden?

Slye verklaarde dat hij in 2019 de rode variant van de elektrische auto had gekocht voor een prijs van €50.375. “Precies zes jaar geleden deed ik iets geks en gaf ik meer geld uit aan een auto dan ik ooit had gedacht,” begon hij. In de video legde hij uit dat de Tesla door de jaren heen verschillende reparaties nodig had, die buiten de garantie vielen en hem zo’n €1.900 kostten.

Daarnaast had hij €2.540 uitgegeven aan twee nieuwe sets banden. “Laten we nu praten over een van de beste aspecten van het bezit van een Tesla: de laadkosten,” vervolgde hij. “Ik woon in een gebied waar elektriciteit erg goedkoop is. Ik laad mijn auto ’s nachts op in mijn garage, wanneer de elektriciteit het goedkoopst is.”

Tesla Model 3 Total Cost After 6 Years: The TRUTH

Verschil in brandstofkosten

In de video van tien minuten vertelde Andy dat het opladen van de Tesla hem ongeveer €0,075 per kilowattuur kostte. Hij verklaarde dat zijn auto in totaal 36.482 kWh had verbruikt om 231.949 kilometer te rijden. Ook vertelde hij dat er tot nu toe 231.949 kilometer is afgelegd met de Tesla, wat volgens de Amerikaanse Federal Highway Administration iets meer is dan de gemiddelde Amerikaan in een decennium rijdt.

Voordat hij overging op hoeveel geld hij had bespaard door de Tesla in zijn garage op te laden, somde Slye de “optionele uitgaven” op die hij had gemaakt. Na wat snelle berekeningen bleek dat het opladen van zijn Model 3 hem in totaal €2.730 had gekost. Daarnaast had hij nog eens €575 uitgegeven aan Tesla Superchargers tijdens het reizen, en €885 aan de aanschaf van een NEMA 14-50-aansluiting om thuis in zijn garage op te laden.

Dit bespaarde Andy

“Dus mijn totale laadkosten komen neer op ongeveer €4.190.” Hij vergeleek dit met een benzineauto met vergelijkbare specificaties en beweerde dat hij ongeveer €18.800 had bespaard door zijn elektrische voertuig te rijden. Volgens onderzoek van GoBankingRates kost benzine jaarlijks gemiddeld €3.110, wat betekent dat Slye met zijn Tesla een aanzienlijke besparing heeft gerealiseerd.

In totaal heeft Slye tot nu toe €73.995 uitgegeven aan het bezit van zijn Tesla. Gezien de afgelegde kilometers, die gelijk staan aan tien jaar rijervaring, komt dit neer op een gemiddelde jaarlijkse kost van €7.400. “Ik blijf ermee rijden totdat de wielen er letterlijk afvallen,” sloot hij af. Onderaan de streep heeft Slye dus een totale besparing van ongeveer €18.800 verdeelt ook 6 jaar rijden. Niet slecht, toch?

Hoe zit dat in Nederland?

Als we dezelfde situatie naar Nederland vertalen, liggen de kosten voor brandstof aanzienlijk hoger dan in de Verenigde Staten. In Nederland betaal je gemiddeld zo’n €2 per liter benzine, wat neerkomt op ongeveer €8.800 aan brandstofkosten per jaar voor dezelfde afstand van 231.949 kilometer. Dit is ruim €88.000 over een periode van tien jaar, wat een aanzienlijk verschil maakt vergeleken met de €18.800 die Slye bespaarde.

Ook de stroomkosten zijn in Nederland wat hoger. Gemiddeld kost elektriciteit hier rond de €0,23 per kilowattuur, waardoor de totale laadkosten voor de Tesla in Nederland zouden oplopen tot ongeveer €8.400 voor dezelfde zes jaar. Desondanks zou elektrisch rijden in Nederland nog steeds duizenden euro’s voordeliger zijn dan rijden op benzine, vooral gezien de hoge brandstofprijzen.



Scroll naar boven