Jongen die in 1951 ontvoerd werd na 73 jaar (!) herenigd met zijn familie

Luis Armando Albino was nog maar zes jaar oud toen hij in 1951 werd meegenomen uit een park in West Oakland, Verenigde Staten, waar hij met zijn oudere broer aan het spelen was. Nu, meer dan zeventig jaar later, is Albino eindelijk weer teruggevonden. We nemen een dieper kijkje in dit bizarre verhaal:

Luis Armando Albino

The Mercury News bracht eerder deze week naar buiten dat Albino’s nicht met behulp van DNA-testen en oude krantenartikelen haar oom had opgespoord, die momenteel aan de oostkust van de Verenigde Staten woont. Albino is inmiddels met pensioen na een carrière als brandweerman en heeft ook als marinier gediend, waaronder twee dienstperiodes tijdens de oorlog in Vietnam.

Volgens zijn nicht, Alida Alequin, een 63-jarige inwoner van Oakland die het familielid vond, heeft hij nu zijn familie weer teruggevonden en is hij vader en grootvader. Albino en zijn vijf broers en zussen waren de zomer voor zijn verdwijning in februari 1951 met hun moeder vanuit Puerto Rico naar Oakland verhuisd.

Spelen met broer in speeltuin

Hij speelde samen met zijn toen 10-jarige broer Roger in Jefferson Square Park, dichtbij het huis van de familie, toen een vrouw hem benaderde met de belofte van snoep. Dit leidde tot zijn ontvoering. De vrouw nam hem vervolgens mee naar de oostkust, waar hij opgroeide bij een stel dat hem als hun eigen zoon opvoedde.

In juni dit jaar vond er een emotionele hereniging plaats tussen Albino en zijn familie in Californië. Alequin vertelde over het lange proces van haar zoektocht en hoe haar familie de hoop nooit had opgegeven. Ze legde uit dat Albino’s moeder, Antonia, tot aan haar laatste dagen aan haar verdwenen zoon had gedacht.

Moeder houdt vol

Zelfs na haar overlijden in 2005 bewaarde ze een krantenknipsel over de verdwijning van Albino in haar portemonnee, en een foto van hem hing prominent in de woonkamer: “Ze hield altijd hoop dat hij op een dag zou terugkomen,” vertelde Alequin aan The Times. Het speurwerk kreeg in 2020 onverwachte vaart toen Alequin, uit nieuwsgierigheid, een DNA-test deed.

‘Ik kan niet goed beschrijven wat er door me heen ging, maar ik zei: ‘Ik denk dat de persoon die ik via Ancestry vond geen halfbroer was, maar misschien de broer die we al die jaren kwijt waren.’” Samen met haar dochters dook ze die avond de wereld van online archieven in. Na intensief zoeken vonden ze foto’s die hen ervan overtuigden dat ze inderdaad naar hun lang verloren familielid keken.

Emotionele hereniging

Bij de hereniging in Californië vertelde Alequin dat het een bijzonder emotioneel moment was, vol met lange omhelzingen en tranen. Daarna zaten ze gewoon samen en praatten ze urenlang over alles wat ze hadden gemist. Luis Albino en zijn broer Roger, die getuige was geweest van de verdwijning, herkenden elkaar door hun gedeelde ervaringen in het leger.

Albino had nog enkele herinneringen aan de dag van zijn ontvoering en de reis naar de oostkust, maar toen hij later antwoorden zocht bij de volwassenen om hem heen, kreeg hij die niet. Hij heeft aangegeven sommige aspecten van zijn verhaal liever privé te willen houden en wenste niet met de media te spreken, aldus Alequin.

fotobron: Alida Alequin

Helaas overleed zijn broer Roger kort na hun hereniging deze zomer. Wel is Albino van plan om volgend jaar opnieuw naar Californië te komen om meer tijd met zijn familie door te brengen, aldus zijn nicht.

Afbeeldingen afkomstig van: Alida Alequin

Scroll naar boven