inleveren van blikjes en flesjes

Dit bizarre bedrag kan je per dag verdienen met het inleveren van blikjes en flesjes

Er is een opmerkelijke ontwikkeling gaande rondom het statiegeldsysteem voor blikjes en flesjes, vooral zichtbaar in stedelijke gebieden. Je hebt het vast eerder gezien: mensen, vaak gewapend met grote vuilniszakken, die de straten afstruinen op zoek naar lege blikjes. Wat valt er eigenlijk te verdienen met een dag intensief zoeken?

Inleveren van blikjes en flesjes

Voorheen waren mensen zonder vaste verblijfplaats of daklozen in steden vooral afhankelijk van het vragen om hulp of donaties. Met de invoering van de nieuwe statiegeldregeling, waarbij een klein bedrag terug te krijgen is voor elk ingeleverd flesje of blikje, is er een nieuwe mogelijkheid ontstaan.

Het idee van een dag buiten zijn, rondlopen en daarbij nog een aardig bedrag verdienen, klinkt op papier aantrekkelijk. Maar de praktijk is vaak anders, met onder andere beschadigde vuilnisbakken, gescheurde afvalzakken en overbelaste automaten. Het zijn overigens niet alleen mensen zonder woning die zich op deze zoektocht storten.

Dit kan je verdienen

Het blijkt namelijk dat er een redelijk inkomen gemaakt kan worden door het verzamelen van deze verpakkingen. Voor elk blikje of flesje krijg je 15 cent statiegeld. Een snelle rekensom leert dat je voor 100 euro maar liefst 667 blikjes of flesjes moet verzamelen, en voor een bedrag van 50 euro heb je er 334 nodig.

Als je er een volledige werkdag van acht uur aan besteedt, betekent dit dat je ongeveer 41 stuks per uur moet vinden om op die 50 euro uit te komen. Zelfs met een lager gemiddelde van zo’n 20 stuks per uur kom je alsnog uit op 24 euro per dag. Dit is een aanzienlijk bedrag, vooral voor mensen zonder vast inkomen of voor degenen die afhankelijk zijn van een uitkering.

Zo maak je de grootste winst

De echte winst wordt echter geboekt tijdens drukke periodes, zoals grote festivals of nationale feestdagen. Op zulke dagen zwellen de opbrengsten flink aan. Een ervaren statiegeldverzamelaar vertelde bijvoorbeeld dat hij tijdens een festivalweekend in de buurt van de Nijmeegse Vierdaagse maar liefst 1.000 euro wist binnen te halen.

Foto afkomstig van: YouTube/Omroep Gelderland



Scroll naar boven