modaal inkomen nederlanders

Heb jij een modaal inkomen? Dan ga je er met dit bedrag op vooruit in 2025

Volgend jaar zullen Nederlanders met een zogenaamd modaal inkomen maandelijks een kleine toename op hun salarisstrookje zien. Ook wie twee keer het gemiddelde salaris verdient, zal er enigszins op vooruitgaan. Voor mensen met een minimumloon hangt het echter af van het aantal gewerkte uren.

Modale inkomens gaan erop vooruit

En da komt neer op ongeveer 42,91 euro netto. Op dit moment ligt het gemiddelde inkomen in Nederland op 3433,68 euro per maand, aldus HR-dienstverlener Visma Raet. Voor het tiende jaar op rij heeft het bedrijf de Rijksbegroting van de overheid doorgelicht. Maar het wordt lastiger voor mensen met een minimumloon.

En dat komt door de afname van de heffingskorting. We leggen het je uit: iedereen die het minimumloon verdienen en ongeveer 36 uur per week werken, zien hun inkomen dalen met een kleine €4,75. Aan de andere kant, degenen die 38 uur per week werken, krijgen er 16,75 euro bij.

Mensen die fulltime werken

Voor een 40-urige werkweek stijgt het maandinkomen juist met 24,58 euro. De plannen van het kabinet-Schoof betekenen dat Nederlanders met een gemiddeld inkomen in 2025 maandelijks bijna 43 euro netto meer ontvangen, een stijging van ongeveer 1,5 procent. Ook werknemers met een salaris dat tweemaal het gemiddelde bedraagt, zien hun netto-inkomen stijgen. De toename bedraagt hier zo’n 1,3 procent, wat neerkomt op een plus van 56,58 euro per maand.



Scroll naar boven