lichaam vincent van gogh

Kunstenaar bedenkt nieuw initiatief: het lichaam van Vincent van Gogh opgraven

Een man uit Wit-Rusland is gearresteerd nadat hij het graf van Vincent van Gogh, gelegen ten noorden van Parijs, met een schep had beschadigd. De man verklaarde dat zijn actie een ‘artistieke performance’ was, maar werd snel door de autoriteiten op de begraafplaats in hechtenis genomen.

Zelfbenoemd kunstenaar

De man werd veroordeeld tot een voorwaardelijke straf van een maand vanwege grafschennis en vernieling. Ook kreeg hij daarnaast een boete van 3000 euro opgelegd. Bovendien zal hij uit Frankrijk worden gezet, aangezien hij zonder geldige papieren in het land verbleef.

Alexeï Kuzmich noemt zichzelf een kunstenaar en heeft in 2021 al geprobeerd het presidentieel paleis van Emmanuel Macron binnen te dringen met een valse Molotov-cocktail. In zijn thuisland wordt hij gezocht vanwege zijn uitgesproken kritiek op de regering.

Mime-achtig kostuum

Op videobeelden is te zien hoe Kuzmich, volledig in het wit gekleed en met wit geschminkt gezicht, de begraafplaats van Auvers-sur-Oise betreedt, een schep in de hand. Hij neemt positie in achter het graf en richt zich tot de toevallige toeschouwers:

“Ik kan niet leven in een wereld zonder kunstenaars,” verklaart hij. “Maar dat gaat nu veranderen.” Vervolgens richt hij zijn blik naar het graf en roept: “Kunstenaar, het is tijd om op te staan! Kunstenaar, sta op!” Hij gaat daarna naar de voorkant van het graf, zet zijn schep in de grond en begint te graven.

Enige tijd kan hij ongestoord zijn gang gaan, terwijl toeristen foto’s maken van zijn actie. Pas wanneer het gat vrij diep is, komen er twee agenten aan die de man vastpakken. Terwijl hij nog roept: ,,Van Gogh, breng de kunst terug!” werken de agenten hem op de grond en nemen hem geboeid mee.



Scroll naar boven