postnl vraagt steun overheid

Slechts nieuws voor PostNL en daardoor ook klanten van het postbedrijf

PostNL heeft in het tweede kwartaal van dit jaar opnieuw minder brieven bezorgd, en dat brengt de stabiliteit van hun diensten onder druk. Dit nieuws kan zorgwekkend zijn voor iedereen die pakketjes via PostNL laat bezorgen mits het bedrijf geen financiële steun van de Nederlandse overheid krijgt.

Slecht nieuws voor PostNL

In de periode van april tot en met juni bezorgde PostNL minder brieven dan in dezelfde maanden vorig jaar (1.3%). Zonder de verkiezingspost zou de daling zelfs bijna zes procent zijn geweest. Door hogere arbeidskosten was de winst van de postdivisie in de eerste zes maanden slechts 1 miljoen euro. En dat is te weinig.

In andere landen wordt post al minder vaak bezorgd en krijgen postbedrijven financiële steun van de overheid, aldus CEO Herna Verhagen: “PostNL heeft het lange tijd zelf kunnen doen. Nu zeggen we dat we, naast een aanpassing van de service, ook financiële steun nodig hebben om stabiliteit te kunnen blijven garanderen.”

Overheid zoekt mogelijkheden

Voor klanten van PostNL die vaak pakketjes laten bezorgen, kan deze onzekerheid over de financiële stabiliteit en dienstverlening van het bedrijf zorgwekkend zijn. De vraag bestaat in hoeverre de minimale winst van het bedrijf uiteindelijk verrekend zal worden met de klant.

De overheid onderzoekt momenteel mogelijke maatregelen, zoals het verlengen van de bezorgtijd met ingang van 2025. Het is nog niet bekend wanneer de resultaten van het onderzoek komen. Ondanks de daling in het aantal brieven steeg de omzet van PostNL in het tweede kwartaal met 3 procent naar 795 miljoen euro.

Het aantal verwerkte pakketten nam in dezelfde periode met 6 procent toe. Maar de vraag blijft of deze groei voldoende is om de uitdagingen en mogelijke veranderingen in de dienstverlening aan te kunnen, wat belangrijk is voor iedereen die afhankelijk is van de pakketbezorging door PostNL.



Scroll naar boven