extra bijzonder noorderlicht vanavond en morgen

Vanavond en morgen een extra bijzonder noorderlicht: hier kan je het spektakel zien

Vanavond en als we geluk hebben ook morgenavond kunnen we in de provincie genieten van een zeldzaam natuurverschijnsel: het noorderlicht. Twee krachtige zonne-uitbarstingen zijn onderweg naar de aarde en worden vandaag of morgen verwacht.

Hier moet je op letten

Deze uitbarstingen kunnen elkaar zelfs inhalen en versterken, wat de kans op een indrukwekkend spektakel aan de hemel vergroot. De voorspellingen zijn veelbelovend: er is een aanzienlijke kans dat het noorderlicht met het blote oog zichtbaar zal zijn en wellicht hoger aan de hemel zal verschijnen dan normaal.

Voor de beste ervaring: zoek een donkere plek op met vrij zicht op het noorden. Dit zeldzame fenomeen was afgelopen mei nog te zien. Floris Lafeber, meteoroloog bij Weeronline, noemde het toen ‘zeldzaam’. “Twintig jaar geleden was het voor het laatst zó goed te zien met het blote oog. Dat zal waarschijnlijk niet snel weer gebeuren.”

Noorderlicht urenlang te zien in Nederland

29 & 30 juli te zien

Toch biedt de kans zich vanavond en morgen, door de gunstig voorspelde weersomstandigheden, opnieuw aan. Het noorderlicht ontstaat wanneer geladen deeltjes van de zon onze atmosfeer binnendringen. Deze deeltjes botsen met zuurstof- en stikstofatomen in de bovenste lagen van de atmosfeer, wat resulteert in het vrijgeven van fotonen.

Dit proces veroorzaakt de schitterende lichten die we kennen als het noorderlicht. De kleuren variëren van groen tot roze en rood, afhankelijk van de soorten gas die worden geïoniseerd en de hoogte waarop de botsingen plaatsvinden. Ga jij een poging wagen het noorderlicht te zien? Laat het ons weten in een reactie op Facebook!

Gebruikte foto afkomstig van: YouTube/Jeugdjournaal



Scroll naar boven