wolven houden huis bij boer Gert

Wolven houden huis bij boer Gert: “hele weiland bezaaid met dode dieren”

Wolven richten steeds vaker schade aan door schapen en andere dieren aan te vallen. En niet zo’n beetje ook. Alleen al in het eerste kwartaal van dit jaar moesten 270 dieren het ontgelden. Een van de gedupeerde is Gert van de Bor. Afgelopen nacht richtten wolven een bloedbad aan op zijn boerderij.

Gert van de Bor

Afgelopen nacht werden meer dan 40 van zijn schapen gedood, ondanks zijn inspanningen om dit te voorkomen. Gert had een hek geplaatst om wolven buiten te houden. “Het was een afschuwelijk gezicht. Overal lagen dode schapen, terwijl de rest verdwaasd om zich heen keek”, vertelt de boer over wat hij ’s ochtends aantrof.

“Ik had het hele hek gecontroleerd omdat ik het niet vertrouwde, en zag dat enkele paaltjes losstonden. Die heb ik vastgezet en ik heb overal de stroom gecontroleerd.” Toch is er iets fout gegaan, waardoor de wolf alsnog zijn kans kon grijpen.

Veel stress bij dieren door wolven

Wolvengedragswetenschapper Diederik van Liere houdt zich bezig met deze materie. Hij beantwoorde de vraag: hoe kunnen boeren zich wapenen tegen hongerige wolven? Zo is het belangrijk om de schapen een ontsnappingsmogelijkheid te geven. Iets waar ze op kunnen klimmen, bijvoorbeeld.

Verder zegt hijk: “Dit is een strook met rode vlaggen die je rond het veld kunt ophangen.” Dit zou wolven moeten afschrikken. “Een laatste tip is om een kadaver van een schaap neer te leggen waarin je een stofje stopt dat de wolf misselijk maakt. Hierdoor zullen ze minder geneigd zijn om de rest van de schapen aan te vallen.”



Scroll naar boven