Het zijn spannende tijden voor viskramen in onze hoofdstad. De vishandel zou zomaar binnen afzienbare tijd kunnen verdwijnen door nieuwe regelgeving. Ondernemers die deze kramen al decennialang runnen maken zich grote zorgen. Wat valt ertegen te doen?
Het einde van viskramen?
Het familiebedrijf van Sylvia Stubbe zit al tientallen jaren in de stad. Het voelt voor haart alsof het wordt afgepakt: “Mijn opa begon deze viskraam in 1967, eerst in de Jordaan. Sommige families komen hier al generaties lang vis halen. Ik ben ermee opgegroeid en wat er nu gebeurt, is verschrikkelijk. Alles wordt kapotgemaakt.”
Dit heeft alles te maken met de regels voor staanplaats vergunningen die gaan veranderen. Deze vergunningen waren eerst voor onbeperkte tijd, maar dit wordt nu tijdelijk. Als deze looptijd erop zit, zal het nieuwe een loting aan een nieuwe ondernemer worden gegeven.
In een reactie zegt de gemeente van Amsterdam er het volgende over: “Meestal is de looptijd van nieuwe vergunningen tien jaar, zodat de vergunninghouder genoeg tijd heeft om zijn investeringen terug te verdienen,” aldus de gemeente Amsterdam in een persbericht.
Niet plotseling
Het komt natuurlijk als een schok. Toch komt het niet helemaal uit de lucht vallen: “We wisten al een tijdje dat dit eraan zat te komen, maar nu kregen we ineens een brief van de gemeente,” aldus Sylvia. “Veel vaste klanten komen naar me toe en kunnen het niet geloven.”
De viskraam weg en de Bloemenstal ,
moet ook weg , wat volgt in ons
mooie Amsterdam , Mokum hรจ ,
ons Mokum , mooier dan Parijs !๐— Romie Ritsma (@RomieRitsma) July 19, 2024
Sylvia is niet de enige met zorgen. Meerdere viskramen hebben aan de bel getrokken: “Het is allemaal nog niet definitief en die ‘looptijd’ van tien jaar gaan we zeker nog bespreken,” zegt voorzitter Louise Wesselius. “Het laatste woord is hier nog niet over gesproken.
Alle foto’s zijn gebruikt slechts ter illustratie: bron: YouTube/Hart van Nederland