Uit onderzoek van de Nederlandsche Bank bij meer dan 5.100 winkels, dienstverleners en marktkramen blijkt dat er binnen een aantal sectoren steeds minder met contant geld betaald kan worden. Hieronder vallen parkeergarages, bioscopen en apothekers.
‘Pin only’
Net als vorig jaar kun je bij vier procent van alle Nederlandse winkels tegenwoordig alleen nog maar pinnen. In het onderzoek wordt de vergelijking getrokken met de bevindingen van vorig jaar. Toen accepteerde 16 procent van de parkeergarages geen contant geld meer.
Inmiddels ligt dat percentage op 15 procent. Wat ook opvalt is dat steeds meer bioscopen en apotheken van hun klanten eisen dat ze met pin betalen. Daar staat tegenover dat bibliotheken juist meer weer meer contant geld accepteren.
Contant geld onder druk
In 2022 spraken winkeliersorganisaties onder meer met De Nederlandsche Bank, horecabedrijven en tankstations in een poging contante betalingen mogelijk te houden. Dit zogeheten Convenant Contant Geld was nodig omdat de acceptatie van contant geld steeds verder daalde.
De Nederlandsche Bank (DNB) heeft het bureau Panteia ingeschakeld voor extra onderzoek. Zij hebben ongeveer 1.150 winkels en dienstverleners benaderd en vroegen hen naar de reden om contant geld niet te accepteren. Uit het onderzoek kwam naar voren dat hier voornamelijk veiligheidsoverwegingen aan ten grondslag liggen. Daarbij kun je denken aan risico’s op opvallen of inbraak.
Terugloop acceptatie cash geld stagneert: in sommige sectoren wel flinke stijging https://t.co/8yhnFVrAph
— Hart van Nederland (@HartvNL) March 18, 2024