vrijwilligerswerk verplicht

Bram (27) vindt er iets van: “mensen met een uitkering moeten verplicht vrijwilligerswerk doen”

Steeds meer Nederlanders maken gebruik van de bijstand, een vangnet dat bedoeld is om mensen door lastige periodes te loodsen. Het debat over bijstandsuitkeringen wordt steeds intenser. Voor Bram (27) is de oplossing simpel: wie een bijstandsuitkering ontvangt, zou verplicht een aantal uren per week vrijwilligerswerk moeten doen.

Bram heeft zijn mening klaar

“Als je niks doet, waarom zou je dan niet iets teruggeven aan de maatschappij?” vindt Bram. “Het lijkt me logisch dat mensen, in ruil voor hun uitkering, ook een bijdrage leveren aan de samenleving,” legt hij uit. Bram ziet deze verplichting niet als een straf, maar als een kans. Volgens hem kan vrijwilligerswerk mensen in de bijstand structuur, nieuwe sociale contacten en zelfs nieuwe vaardigheden opleveren, aldus een artikel op InfoVandaag.

Daarnaast denkt hij dat het hen kan helpen om betrokken te blijven bij de maatschappij en misschien zelfs een stapje dichter bij de arbeidsmarkt te komen. Ook zou het volgens Bram verlichting kunnen brengen in sectoren met nijpende personeelstekorten, zoals de zorg en het onderwijs. Maar het idee van verplicht vrijwilligerswerk roept ook de nodige kritiek op. Kun je mensen hiertoe verplichten?

Verplicht vrijwilligerswerk?

Critici vinden dat deze extra verplichting onnodige druk kan leggen op mensen die vaak al worstelen met complexe problemen of financiële stress. Vanuit de zorg wordt gewaarschuwd dat verplichte inzet de essentie van vrijwilligerswerk – vrijwilligheid – kan aantasten. Bram begrijpt deze zorgen, maar benadrukt dat hij het juist ziet als een kans om eenzaamheid tegen te gaan en mensen een gevoel van eigenwaarde te geven.

Een ander veelbesproken bezwaar is dat verplicht vrijwilligerswerk reguliere banen kan verdringen. Tegenstanders vrezen dat vrijwilligers op plekken worden ingezet waar eigenlijk betaalde krachten nodig zijn. Bram is daar minder bang voor. Hij gelooft dat er genoeg werk blijft liggen dat anders simpelweg niet gedaan wordt. “Denk aan groenvoorziening of extra ondersteuning in de klas. Dat zijn plekken waar je echt het verschil kunt maken zonder dat het reguliere banen kost.”

Ondanks de controverse is Bram ervan overtuigd dat veel mensen de waarde van vrijwilligerswerk zullen inzien zodra ze eraan beginnen, zelfs als ze in eerste instantie terughoudend zijn. “Het kan de samenleving én de mensen zelf veel opleveren,” besluit hij.

Foto alleen ter illustratie: Photo Designed by Freepik

Scroll naar boven